Vizuální antropologie v České republice a na Slovensku: Mezi marginalitou a marginalizací? - Šavelková, Lívia; Michal, Pavlásek (My University, 2021)
Tento text se zabývá postavením vizuální antropologie v České republice a na Slovensku s důrazem na její hodnocení v rámci posuzování vědeckých a uměleckých výstupů. Článek upozorňuje na to, že přestože má vizuální antropologie na Západě uznání, v česko-slovenském prostředí tomu tak zatím není. Současná metodologie hodnocení vědy v České republice je značně logocentrická, a proto nejsou netextové výstupy vědeckého výzkumy relevantně zohledňovány. Vizuální antropologie a její protagonisté jsou tak marginalizováni, i v rámci habilitačních či profesorských řízení. Logocentrismus hodnocení vědy se zdá paradoxní obzvláště v této době, kdy vizualita dominuje společnosti.
Visual anthropology in the Czech Republic and Slovakia: Between marginality and marginalization?
Keywords: vizuální antropologie; etnografický film; hodnocení vizuálních médií; scientometrie; výsledky výzkumu; věda v České republice; věda na Slovensku; marginalizace; visual anthropology; ethnographic film; evaluation of ethnographic visual media; scientometrics; research outputs; Czech and Slovak science; marginalization.