Problematika užití cenových indexů v praxi - Brázdová, Štěpánka (Univerzita Pardubice, 2005)
Cílem bakalářské práce je představit škálu cenových indexů používaných v současné statistické praxi a ujasnit si způsoby jejich užití a interpretace. Nejprve jsou charakterizovány vybrané cenové indexy a jednotlivé pojmy. Dále jsou cenové indexy zařazeny mezi základní makroagregáty. Nakonec se práce věnuje způsobu užití cenových indexů v národním účetnictví. Práce je zaměřena na konstrukci cenových indexů obecně, na bližší specifikaci vybraných cenových indexů a na jejich praktické užití pro přímou výpověď a pro přepočet HDP do stálých cen.
Applications of price indices in practice
Keywords: cenové indexy; Český statistický úřad; míra inflace; národní účty; deflace; statistika; hrubý domácí produkt; národní účetnictví