Recepce Istvána Örkénye v kontextu současné české literární kultury - Blažková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá recepcí maďarského autora Istvána Örkénye v kontextu současné české literární kultury. Část práce je teoretická a pracuje s pojmy kulturní transfer, paratexty a recepční pole. Praktická část práce se zabývá otázkou recepce Istvána Örkénye v českých paratextech – konkrétně ve slovnících, učebnicicích, studiích, doslovech a recenzích. Cílem práce je na základě zmíněných paratextů složit obraz Istvána Örkénye, jak figuruje v české literární kultuře.
Reception of István Örkény in the context of contemporary Czech literary culture
Keywords: Örkény, István; paratexty; kulturní transfer; maďarská literatura 20. století; interpretace a přijetí literárního díla; paratext; culture transfer; 20th century Hungarian literature; interpretation and reception of literary works