Návrh výpočtového prostorového modelu radiální pneumatiky - Krmela, Jan (Univerzita Pardubice, 2004)
Práce se zabývá komplexním přístupem modelování pneumatiky. Řeší vytvoření výpočtového modelu pro deformačně-napě´tové analýzy pneumatiky versus vozovka. Pro výpočtové modelování je aplikována metoda konečných prvků v programovém systému ANSYS. Materiálové vlastnosti elastomerů, textilní kordové vložky, ocelového nárazníku a textilního překrývacího nárazníku vycházejí ze závislosti "napětí-přetvoření". Dále jsou v práci zhodnoceny vlastnosti kompozitních materiálů používaných v plášti konkrétní pneumatiky a modelováním jejich kompozitních struktur pomocí MKP.
Design of the computational three-dimensional model of the radial-ply tyre
Keywords: pneumatiky; kompozitní materiály; elastomery; modely; zkoušky