Směsné oxidické pigmenty na bázi Bi-Zn-Ce-Nb - Šnajdarová, Martina (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem zadané bakalářské práce bylo ověřit možnost přípravy směsného oxidického pigmentu na bázi bismutu, zinku, ceru a niobu, který by mohl v praxi najít uplatnění jako pigment pro vybarvování různých typů pojivových systémů. Na základě výsledků výzkumu, který byl na katedře v minulých letech realizován, byla pro tuto práci vybrána sloučenina typu Bi2- xZnxCeNbO7, kde x=0,5. Vybraný pigment byl připraven klasickým keramickým způsobem a byly ověřovány další syntézní postupy, jmenovitě keramický způsob s využitím mechanoaktivace za sucha i za mokra, suspenzní způsob a příprava pigmentů srážením. Všechny připravené reakční směsi byly vypáleny v teplotním intervalu 850 °C až 1050 °C (po 50 °C).
Mixed oxide pigments based on Bi-Zn-Ce-Nb
Keywords: keramický pigment; oxid ceričitý; organická pojiva; keramické glazury; barevné vlastnosti; pyrochlorové sloučeniny; ceramic pigment; cerium oxide; organic connective system; ceramic glaze; colour properties; pyrochlore compounds