Porovnání elektrochemických vlastností borem dopovaných diamantových elektrod s různým obsahem boru a jejich vyuţití pro stanovení leukovorinu - Kränková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2017)
Cílem této diplomové práce bylo porovnání elektrochemických vlastností a aplikačních moţností borem dopovaných diamantových elektrod s různým obsahem boru. Elektrochemické vlastnosti byly studovány zejména pomocí cyklické voltametrie reverzibilních redoxních systémů [Fe(CN)6]3-/4- a [Ru(NH3)6]3+/2+. Jako analyt pro porovnání aplikačních moţností byl zvolen leukovorin, který se vyuţívá při léčbě nádorových onemocnění. V rámci diplomové práce byla vyvinuta metoda jeho stanovení s vyuţitím komerčně dostupné borem dopované diamantové elektrody, která byla následně aplikována na testované elektrody. Získané výsledky byly na závěr porovnány a diskutovány.
Comparison of the electrochemical properties of boron doped diamond electrodes with different boron content and their application for leucovorin determination
Keywords: voltametrie; borem dopovaná diamantová elektroda; elektrochemické vlastnosti; leukovorin; voltammetry; boron-doped diamond electrode; electrochemical properties; leucovorin