Život a dílo Josefa Cacha - Podzemná, Veronika (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem práce bylo seznámení s životem a dílem předního českého pedagoga, historika pedagogiky a univerzitního profesora Josefa Cacha. V životopisné části byly zmíněny nelehké začátky v období rozpadu republiky, vpádu německých vojsk a tudíž i dramatické chvíle jimiž bylo doprovázeno Cachovo dospívání. Dále bylo pojednáváno o jeho nástupu na filozofickou fakultu Univerzity Karlovy coby studenta a o jeho pozdějším pedagogickém působení. Životopisný úsek této závěrečné práce uzavírají vzpomínky kolegů, především J. Taxové a Ilony Moravcové, která velmi citlivým přístupem přiblížila vztah mezi učitelem a žákem, později mezi kolegy J. Cachem a K. Rýdlem. Zbývající část práce se soustředila na publikační činnost J. Cacha se zaměřením na reformní pedagogiku a studium významných osobností nejen české pedagogiky. Jeho činnost byla opět popsána od jeho počátků pedagogického působení na filozofické fakultě Univerzity Karlovy, které je označováno za jeho profesní vrchol, přes nelehké období názorových střetů s tehdejším režimem. Výrazně se zasloužil na rozvoji pedagogického institutu tehdy začínající Univerzity Pardubice, na vzniku řady nových studijních oborů. Jeho publikace z dějin pedagogiky s jeho osobitým přístupem poskytly zcela nový pohled na české pedagogické myšlení.
Life and work of Josef Cach
Keywords: pedagogika; pedagogové; historici; Josef Cach; pedagogy; teachers; historians