Pojistný trh - Vlková, Stela (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá tržní sílou na pojistném trhu. V této práci byl vypočítán jako ukazatel tržní síly na českém pojistném trhu Herfindahl-Hirschmanův index. Následně bylo pomocí statistických metod analyzováno, které proměnné by mohly tento ukazatel ovlivňovat. Pozornost byla také věnována pojistným trhům vybraných zemích - Velké Británie, Japonska a Slovenska. Tyto pojistné trhy byly porovnány s tuzemským pojistným sektorem.
Insurance market
Keywords: pojistný trh; pojišťovnictví; tržní síla; Herfindahl-Hirschmanův index; propojištěnost; insurance market; insurance; market power; Herfindahl-Hirschman index; penetration