Glukomannanové hydrogely pro agrochemické využití - Hermann, Petr (Univerzita Pardubice, 2013)
Byly připraveny a charakterizovány hydrogely na bázi modifikovaného glukomannanu pro potenciální využití pro výživu rostlin a k regulaci půdní vláhy. Výchozí surovinou byl glukomannan, který byl zesítěn, čímž se vytvořila trojrozměrná síť. Jako síťovací činidlo bylo použito trimetafosforečnan trisodný, tripolyfosforečnan pentasodný nebo etanol. U připravených glukomannanových hydrogelů byly studovány fyzikálně-chemické vlastnosti, jako jsou bobtnavost ve vodě a v nasycených roztocích (NH4)2SO4 a močoviny, rychlost bobtnání a vysychání, rozpustnost v závislosti na teplotě a počtů cyklů bobtnání. Také byl sledován obsah živin v hydrogelu nabobtnalého v nasycených roztocích (NH4)2SO4 a močoviny a rychlost uvolňování živin do vodného prostředí. Na závěr byl provedeno obalení granulovaného hnojiva hydrogelem. U obalených granulí byla testována jejich pevnost a rozpustnost.
Glucomannan hydrogels for agrochemical use
Keywords: Glukomannan; KGM; hydrogely; síťování škrobu; gelace glukomannanu; Glucomannan; hydrogels; cross-linking starch; gelation of glucomannan