Péče o kulturní dědictví v Norském království a České republice. Historický vývoj, teoretické přístupy a komparativní případové studie - Pecháček, David (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce je věnována představení a analýze přístupu k péči o kulturní dědictví a obnově hmotných kulturních statků v Norsku, a to v oblasti teoretické, praktické i právní. Norské přístupy, metodologická a teoretická základna pak je průběžně komparována se situací v Česku. V metodické části práce budou definovány základní pojmy péče o památky a jejich významy v severském a středoevropském pojetí. Navazující část práce představí povahu norského památkového fondu, rizika, která ohrožují existenci tamních historických hmotných statků a institucionální zázemí, které se podílí na zajištění ochrany a využití kulturních objektů. Součástí práce bude také komparace legislativní opory, která upravuje a vymezuje vztahy veřejnosti k památkových objektům v Norsku a v ČR. Práce přinese vybraná příkladová pojednání, která budou prakticky dokládat popsané metodické a teoretické rámce. Cílem práce bude přispět k otevření diskuze o možnostech zlepšení přístupu a inspirace české památkové péče v norských standardech a vice versa.
Cultural Heritage Care in the Kingdom of Norway and the Czech republic: Historical Development, Theoretical Approaches and Comparative Case Studies
Keywords: Norské království; Česká republika; památková péče; komparace; hrozby; legislativa; instituce; státní správa; Kingdom of Norway; Czech republic; cultural heritage care; comparation; threats; legislation; institution; state administration