Glyfosát a jeho toxicita - Černá, Patricie; Kořínková, Jaroslava; Roupcová, Monika (Univerzita Pardubice, 2019)
Glyfosát a přípravky, které jej obsahují, jsou dobře rozpustné ve vodě, a proto nejvíce ohrožují povrchové a podzemní vody. Tato práce je zaměřena na stanovení ekotoxicity glyfosátových přípravků ve vodním prostředí. Byly vybrány tři běžně používané testy předepsané evropskou legislativou. Byl proveden test akutní toxicity pro dafnie. Testovaným organismem byl druh Daphnia magna. Dále byl proveden test inhibice růstu řas, kde byla jako testovací organismus použita sladkovodní zelená řasa Desmodesmus subspicatus. Třetím testem pak byl test inhibice respirace aktivovaného kalu s použitím kalu z čistírny odpadních vod. Po provedení testů byly vyhodnoceny hodnoty EC50. Jako testovaná látka byl použit čistý glyfosát a přípravek Roundup KLASIK PRO.
GLYPHOSATE AND ITS ECOTOXICITY
Keywords: test akutní toxicity pro dafnie; test inhibice růstu řas; test inhibice respirace aktivovaného kalu; Glyfosát; Roundup KLASIK PRO; acute daphnia toxicity test; algae growth inhibition test; activated sludge inhibition test; Glyphosate; Roundup KLASIK PRO