Spinelové pigmenty - Nigrinová, Renata (Univerzita Pardubice, 2000)
práce se zabývá možností úpravy syntéz spinelových sloučenin, konkrétně CuCr2O4 a FeCr2O4. Byly testovány tři různé způsoby syntéz, vliv výchozích sloučenin a vliv teploty na změny vybarvení pigmentů . Byla sledována možnost ovlivnění výsledků barevných vlastností použitím mineralizátorů, případně jiných přechodných prvků. U připravených pigmentů byly ověřeny jejich aplikační vlastnosti ve smyslu jejich použití k vybarvování komerčních glazur a organických pojivových systémů.
Spinel pigments
Keywords: barevné pigmenty; spinelový typ; Keramické pigmenty; optické vlastnosti