Perioperační péče v proudu času - Pravdová, Daniela (Univerzita Pardubice, 2019)
Tématem diplomové práce byla historie perioperační péče z pohledu perioperačních sester z I. chirurgické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze od roku 1965 až po současnost. Průzkumným záměrem bylo zmapovat rozvoj perioperační péče v oblasti náplně práce perioperační sestry, vzdělání perioperačních sester, materiálně-technické vybavení operačních sálů a dále zjistit míru fyzické a psychické zátěže perioperačních sester, která je nedílnou součástí této práce. Průzkumná část byla provedena kvalitativním průzkumným šetřením, strategií případové studie a sběru dat pomocí polostrukturovaných rozhovorů s perioperačními sestrami I. chirurgické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Následně byla provedena analýza rozhovorů a ucelení podaných informací vztahujících se k jednotlivým cílům. Z výsledků je patrné, že hlavní faktory, které měly vliv na práci perioperačních sester ve sledovaném období, byly postupně měněny díky novým poznatkům ve všech oblastech, které tuto činnost ovlivňují.
Perioperative care in the flow of time
Keywords: historie; operační sál; perioperační péče; perioperační sestra; history; operating theater; perioperative care; perioperative nurse