Ekologické antikorozní nátěrové systémy - Dvořáček, Jiří (Univerzita Pardubice, 1997)
Práce sleduje korozní odolnost připravených vodouředitelných systémů s antikorozními pigmenty. Zkoušené pigmentované systémy byly vystaveny půdobení různého korozního prostředí. Pro zkoušky bylo použito prostředí solné komory s mlhou chloridu sodného a 100% relativní vlhkosti a prostředí kondenzační komory s obsahem oxidu siřičitého v atmosféře, také při 100% relativní vlhkosti. Zkoušky byly prováděny při teplotě 40 stupňů Celsia. Získané výsledky byly vyhodnoceny tabelárně a graficky a na jejich základě byl stanoven antikorozní účinek daného pigmentu ve vodouředitelném systému.
Ecological anticorrosive paints
Keywords: nátěrové hmoty; antikorozní pigmenty; anorganické pigmenty; korozní testy