Simulační modul procesu odbavení a bezpečnostní kontroly cestujících v terminálu letiště - Široký, Jaromír; Hlavsová Pavlína (Univerzita Pardubice, 2013)
Příspěvek se zabývá možnosti optimalizace procesu odbavení a bezpečnostní kontroly cestujících v terminálu letiště s využitím simulačního programu. Navržený model vychází z reálných parametrů a je simulován v prostředí programu Tecnomatix Plant Simulation. V tomto programu bude simulován výchozí stav řešení tak i návrhy změn způsobů odbavení a bezpečnostní kontroly a jejich následné vyhodnocení. Při simulaci bude využito teorie hromadné obsluhy. V principu se jedná o hromadění zákazníků a tedy požadavků do front před zařízením, které poskytuje určitou formu obsluhy. Omezujícími kritérii pro optimalizaci jsou provozní podmínky letištního terminálu, finanční prostředky a s tím související personální zdroje, právní normy vztahující se k bezpečnosti v letecké dopravě a zachování ukazatele míry komfortu.
The simulation of passenger check-in and security check in an airport terminal
Der simulationsmodul für prozess der check-in und sicherheitskontrollen der passagiere in einem flughafen-terminal