Pokusy v přírodovědě a jejich využití ve výuce - Sobotková, Radka (Univerzita Pardubice, 2024)
Závěrečná práce terminologicky vymezuje pojem přírodovědný pokus, seznamuje s jeho druhy a charakteristikou. Zcela konkrétně se zabývá postupy u vybraných pokusů, které budou sloužit žákům prvního stupně, zejména 4. a 5. ročníku, jako návod k provádění. Důležitou částí práce je i popis role učitele při přípravě pokusu a role žáků při samotné práci s pokusem. Práce ověřuje ideu, že pokus je efektivní metodou výuky předmětu přírodověda, při které žáci aktivizují své myšlení a získávají vědecké kompetence.
Keywords: přírodověda; pokusy; výuka; natural history; experiments; education