Stanovení prvkového profilu pšenice metodou ICP-MS a možnosti jeho využití - Jakubová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2024)
Práce byla zaměřena na problematiku analýzy obsahu prvků ve vybraných orgánech pšenice a statistické hodnocení výsledného prvkového profilu. Cílem studie realizované ve spolupráci s výzkumnou skupinou docenta Jozefa Kováčika z Trnavské univerzity v Trnavě, bylo zhodnotit, zda nově navržený typ půdního aditiva, primárně určený k ovlivnění vodního režimu v půdě, ovlivňuje obsah stanovovaných prvků v rostlinách pšenice pěstované v reálných podmínkách. Stanovení prvkového profilu bylo realizováno metodou hmotnostní spektrometrie s ionizací v indukčně vázaném plazmatu (ICP-MS) na spektrometru Agilent 7900 vybaveném kvadrupólovým analyzátorem iontů a oktapólovou kolizně-reakční celou (ORS4). Vzorky byly před analýzou mineralizovány v mikrovlnném zařízení směsí HNO3 a H2O2. Spektrální i nespektrální interference byly odstraněny za pomoci standardního či vysokoenergetického heliového módu ORS4, respektive porovnávacího prvku. Analytický postup byl validován formou dostupných certifikovaných referenčních materiálů (CRM). Získané výsledky byly zpracovány pomocí vybraných nástrojů vícerozměrné statistické analýzy dat.
Application of ICP-MS to multi-element analysis of wheat
Keywords: pšenice; stanovení prvkového profilu; mikrovlnná mineralizace; ICP-MS; vícerozměrná analýza dat; wheat; determination of element profile; microwave digestion; ICP-MS; multivariate data analysis