Vznik a výskyt chemických prvků ve vesmíru a jejich koloběh v přírodě - Havránková, Eva (Univerzita Pardubice, 1995)
V práci jsou uvedeny základní poznatky o vzniku vesmíru a chemických prvků, o výskytu prvků ve vesmíru, ve sluneční soustavě a na Zemi. Je zde popsán koloběh nejdůležitějších prvků a jejich sloučenin na zeměkouli. Poznatky zde shrnuté by měly sloužit jako doplněk učiva chemie a biologie na středních školách.
Keywords: pedagogika; chemie; biologie; chemické prvky