Trombofilní mutace v těhotenství - Linhartová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se skládá z teoretické časti věnující se trombofilním mutacím a jejich vlivu na těhotenství. Popisuje fyziologii krevního srážení a patogenní změny, které u mutací nastávají. V práci jsou vyjmenovány a popsány nejrozšířenější trombofilní mutace. Velká pozornost je věnována diagnostice, zejména za pomoci genetických vyšetřovacích metod. Závěr práce se zabývá terapií, jejíž užívání pomáhá předcházet komplikacím v průběhu těhotenství, porodu i šestinedělí.
Thrombophilic Mutations in Pregnancy
Keywords: hemostáza; trombofilní mutace; těhotenství; diagnostické metody; terapie; hemostasis; thrombophilic mutations; pregnancy; diagnostic methods; therapy