Heterocyklické elektrolyty pro redoxní průtočné baterie - Grygarová, Monika (Univerzita Pardubice, 2022)
Pro vyrovnání kolísavé produkce energie z obnovitelných zdrojů jsou v posledních letech velmi diskutovány možnosti ukládání energie ve velkokapacitních bateriích. Díky své nízké ceně a nízkým dopadům na životní prostředí jsou organické redoxní průtočné baterie lákavou moderní alternativou. V návaznosti na úspěšný organický elektrolyt na bázi methylviologenu byla navržena struktura a ověřena syntéza dvou nových elektrolytů s 2,5 thenilenovou jednotkou a dvěma periferními pyridinii. Oba deriváty jsou rozpustné ve vodných elektrolytech a z primárních elektrochemických testů byla zjištěna reverzibilita redoxního procesu jednoho z nich. Tento derivát vykazuje dostatečnou stabilitu v kyselém a neutrálním prostředí a jeví se jako slibný anolyt redoxních průtočných baterií. Rovněž byla identifikována jeho nezvykle výrazná fluorescence ve vodném prostředí.
Heterocyclic electrolytes for redox flow batteries
Keywords: redoxní průtočná baterie; elektrolyt; pyridinium; thiofen; methylviologen; cyklická voltametrie.; redox flow battery; electrolyte; pyridinium; thiophene; methyl viologen; cyclic voltammetry.