Barvivo E 120 jako inteligentní přísada v pektinových obalech - Želizňak, Vasyl (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zabývá vývojem jedlých inteligentních obalů na bázi pektinu a polyvinylalkoholu (PVA) s přídavkem přírodního barviva E 120 (kyselina karmínová, karmín). Cílem bylo ověřit jejich schopnost indikovat kažení masa prostřednictvím viditelných barevných změn v důsledku působení těkavých látek a změn pH. V rámci experimentu byly připraveny filmy z jablečného a citrusového pektinu s různými koncentracemi barviv, u kterých byla hodnocena barevnost, absorbance, transmitance, rozpustnost a migrace barviva.
Colorant E 120 as an intelligent additive in pectin-based packaging
Keywords: jedlé obaly; inteligentní balení; barvivo E 120; barevné změny; indikátory čerstvosti; kažení masa; edible packaging; intelligent packaging; E 120 colorant; color change; freshness indicators; meat spoilage