Zdravotní rizika N-nitrosaminů vyskytujících se ve farmakologicky účinných látkách ve srovnání s riziky spojenými s ostatními zdroji těchto látek - Novotná, Lucie (Univerzita Pardubice, 2023)
V úvodní části předložené bakalářské práce jsou krátce shrnuty nejvýznamnější toxické účinky N-nitrosaminů a popsány hlavní zdroje těchto látek ve farmakologicky aktivních ingrediencích a ve finálních léčivých přípravcích. Dále jsou zde shrnuty nejvýznamnější případy léčiv kontaminovaných N-nitrosaminy, které byly zachyceny kontrolními orgány v Evropské unii a USA: Zdravotní rizika představovaná takto kontaminovanými léčivy jsou následně porovnána se zdravotními riziky N-nitrosaminů přítomných v potravinách. K danému účelu byla použita data Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Bylo zjištěno, že nezávisle na typu expozičního scénáře mohou kontaminovaná léčiva podstatným způsobem přispívat ke zdravotním rizikům spojeným s expozicí N-nitrosaminům.
Health risks of N-nitrosamines occurring in active pharmacological substances compared to risks associated with other sources of these substances.
Keywords: N-nitrosaminy; karcinogeny; potraviny; aktivní farmaceutické ingredience kontaminace; zdravotní rizika; N-nitrosamines; carcinogens; food; active pharmaceutical Ingredient; contamination; health risks