Tablety potahované 3D tiskem a "alcohol-induced dose dumping effect" - Jungrová, Jana (Univerzita Pardubice, 2021)
Cílem této experimentální bakalářské práce bylo prostudovat možnosti 3D tisku pro potlačení "alcohol-induced dose dumping" efektu u matricových tablet s účinnou látkou tramadol hydrochlorid. Vybrané formulace (hydrofilní, lipofilní a směsná) matricových tablet byly připraveny metodou přímého lisování. U připravených tablet byly provedeny disoluční testy v kyselém a hydro-alkoholickém médiu (40 obj. % alkoholu) dle Českého lékopisu a vyhodnocen vliv alkoholu na uvolňování léčiva. S cílem eliminace vlivu alkoholu v disolučním médiu byla připravena další série tablet a tyto tablety byly potaženy metodou 3D tisku. Poté byl proveden disoluční test v hydro-alkoholickém médiu. Potahovým materiálem pro metodu 3D tisku byl polymer PVA. Disoluční chování potahovaných tablet v disolučním médiu s obsahem 40 obj. % alkoholu bylo srovnáno s profilem nepotahovaných tablet. Uvolněné množství tramadol hydrochloridu bylo stanovováno pomocí UV/VIS spektrometrie. Získaná data byla kvantitativně vyhodnocena pomocí vhodných matematických modelů (model Weibull a kinetický model I. řádu). Na základě kinetických parametrů získaných nelineární regresní analýzou disolučních profilů byl vyhodnocen vliv potahu tablety na uvolňování léčiva v hydro- alkoholickém médiu a potlačení "alcohol- induced dose dumping" efektu.
Tablets coated by 3D printing and alcohol-induced dose dumping effec
Keywords: matricové tablety; prodloužené uvolňování léčiva; tramadol hydrochlorid; 3D tisk; alcohol- induced dose dumping effect; disoluční testování; matrix tablets; prolonged drug release; tramadol hydrochloride; 3D printing; alcohol-induced dose dumping effect; dissolution testing