Využití datového skladu a nástrojů datové analýzy pro řízení organizace - Podzega, Alona (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce s názvem "Využití datového skladu a nástrojů datové analýzy pro řízení organizace" je zaměřená na charakteristiku principu budování datových skladů a business intelligence s ohledem na potřeby ekonomického řízení veřejné vysoké školy. V teoretické části práce jsou vymezeny základní principy a specifika spojené s pojmy Business intelligence a datový sklad. Následně se práce zabývá financováním veřejných vysokých škol prostřednictvím rozpočtů a dotací poskytovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Analytická část práce je zaměřena na výpočet indikátorů výkonnosti. Na základě provedených analýz bylo navrženo doporučení pro další vývoj datového skladu s přesahem do podnikového sektorů. Práce je provedena v podmínkách Univerzity Pardubice.
Usage of Data Warehouse and Data Analysis Tools for organizational management
Keywords: business intelligence; datový sklad; veřejná vysoká škola; financování; business intelligence; data warehouse; state university; finance support