Romské děti a mládež a jejich vztah ke školnímu prostředí - Forštová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce se zabývá vztahem romských dětí ke školnímu prostředí a tím, jak se tento vztah může různit u dětí žijících v romské rodině a romských dětí žijících ve výchovném zařízení, tedy mimo rodinu. V teoretické části jsou shrnuty základní poznatky k tématům vzdělávání, rodiny a výchovných ústavů. V praktické části je popsána situace romských dětí ve dvou školských zařízeních, 4. ZŠ v Kolíně a DDŠ v Býchorech.
Gypsy children and teenagers and their relationship with school area
Keywords: romské děti; vzdělání; integrace; pedagogové; rodiče; výchovné ústavy; Romové; děti; Roma children; education; integration; teachers; parents; educational facilities