Vliv léčiv ze skupiny inhibitorů protonové pumpy na stav střevního mikrobiomu - Žďárská, Emanuela (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem léčiv ze skupiny inhibitorů protonových pump na střevní mikrobiom. První kapitola popisuje obecné mechanismy funkce jednotlivých protonových pump a jejich úlohu v lidském organismu s důrazem na H+/K+ ATPázu vyskytující se v parientálních buňkách žaludeční stěny. Kapitola o inhibitorech protonových pump se zaměřuje na jejich metabolismus, farmakokinetiku, farmakologii, a především na nežádoucí účinky, které tato léčiva mohou způsobovat. V části o střevním mikrobiomu je popsána jeho funkce, složení a metody používající se k jeho výzkumu. V poslední kapitole jsou shrnuty výsledky vybraných klinických studií mapující vztahy mezi střevním mikrobiomem a inhibitory protonových pump.
Effect of Proton Pumps Inhibitors Drugs on Gut Microbiome
Keywords: protonové pumpy; střevní mikrobiom; inhibitory protonových pump; H+/K+ ATPáza; infekce gastrointestinálního traktu; 16S rRNA; probiotika; proton pumps; gut microbiome; proton pump inhibitors; H+/K+ ATPase; gastrointestinal infections; 16S rRNA; probiotics