Restaurování a zhotovení kopie sochy sv. Václava z Dolního Dobřejova - Hvízdal, Aleš (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce je především restaurátorskou dokumentací restaurovaných objektů. Nejprve se zabývá restaurováním sochy Sv. Václava z fasády vesnického stavení v Dolním Dobřejivě. Tato část je rozšířena o obrazové a textové zmapování nových, ale i starších figurálními plastikami zobrazovaných témat na historizujících fasádách činžovních domů pražských. Druhá část je věnována restaurátorskému zásahu na štukové plastice anděla z kaple sv. Isidora v Křenově. V obou těchto částech se struktura zaměřuje na základní body. Začíná seznámením se s památkou a její historií, následuje posouzení stávajícího stavu. V dalších kapitolách se podrobně věnuje průzkumu, koncepci. Následuje samostatný restaurátorský zásah s grafickou a fotografickou dokumentací.
Užití figurální sochařské výzdoby historizujících fasád
Restaurování štukové sochy andílka z kaple sv. Isidora v Křenově
Keywords: sv. Václav; fasáda; Dolní Dobřejov; restaurování; plastika; kaple sv. Isidora v Křenově; anděl; štuk; st. Václav; facade; restoration; sculpture; chapel st. Isidor in Křenov; angel; stucco