Syntéza a charakterizace vanadocenových komplexů s dithiokarbamátovými ligandy - Súkeníková, Diana (Univerzita Pardubice, 2017)
Táto bakalárska práca sa zaoberá prípravou vanadocenových a 1, 1´-dimetylvanadocenových komplexov s ditiokarbamátmi a ich charakterizáciou analytickými a spektroskopickými metódami. Príprava komplexov spočíva v reakcii Cp2VCl2 (1), resp. (MeCp)2VCl2 (1a) s príslušnými ditiokarbamátovými ligandami vo vodnom prostredí. Touto reakčnou cestou boli pripravené komplexy [VCp2(DeDtc)]Cl (7), [V(MeCp)2(DeDtc)]Cl (7a), [VCp2(MorDtc)]Cl (8), [V(MeCp)2(MorDtc)]Cl (8a), [VCp2(PipDtc)]Cl (9), [V(MeCp)2(PipDtc)]Cl (9a), [VCp2(DPhDtc)]Cl (10), [V(MeCp)2(DPhDtc)]Cl (10a), [VCp2(DBuDtc)]BPh4 (11), [V(MeCp)2(DBuDtc)]BPh4 (11a). Priebeh syntézy a izolované produkty boli študované pomocou EPR spektroskopie. U komplexu [V(MeCp)2(MorDtc)]Cl (8a) bola navrhnutá štruktúra potvrdená RTG analýzou. Kľúčové slová: lomené metalloceny, vanadocenové komplexy, 1, 1´-dimetylvanadocenové komplexy, ditiokarbamáty, chelátujúce ligandy, EPR spektroskopia
Synthesis and characterisation of vanadocene complexes with dithiocarbamate ligands
Keywords: lomené metalloceny; vanadocenové komplexy; 1,1´-dimetylvanadocenové komplexy; ditiokarbamáty; chelátujúce ligandy; EPR spektroskopia; bent metallocenes; vanadocene complexes; 1,1´-dimethylvanadocene complexes; dithiocarbamates; chelating ligands; EPR spectroscopy