Potravinové intolerance - Trnková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce je literární rešerší na téma potravinové intolerance. Pojednává o potravinových intolerancích obecně, o jejich mechanismech, projevech, diagnostice a rozdílu mezi potravinovou intolerancí a alergií. Dále se věnuje jednotlivým intolerancím, konkrétně intoleranci laktózy, neceliakální glutenové senzitivitě a některým méně běžným intolerancím, jako jsou intolerance histaminu, salicylátů, kofeinu, glutamátů, FODMAP a fenylketonurie. Vždy je zmíněno také dietní řešení každé intolerance.
Food intolerance
Keywords: potravinová intolerance; potravinová alergie; laktózová intolerance; neceliakální glutenová senzitivita; food intolerance; food allergy; lactose intolerance; non-celiac gluten sensitivity