Návrh jednonápravového podvozku osobního vozu pro regionální dopravu - Till, Vladimír (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce se zabývá návrhem jednonápravového podvozku osobního vozu pro regionální dopravu. Ve studijní části jsou zkoumány možnosti řešení z hlediska svislého a příčného vypružení a rejdovnosti podvozku. Dále se zaměřuje na výpočty vypružení a tlumení podvozku.
Design of single-axle bogie for regional passanger carriage
Keywords: one-axle bogie; suspension; rubber spring; air spring; derailment safety; natural frequency; jednonápravové podvozky; vypružení; pryžové pružiny; vzduchové pružiny; bezpečnost proti vykolejení; vlastní frekvence