Šlechta v českých zemích v letech 1918-1945. Osudy a postoje choltických Thun- Hohensteinů po roce 1918 a jejich vazby k národnímu socialismu - Koňaříková, Alena (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zaměřuje na životní osudy příslušníků choltické větve Thun-Hohensteinů od roku 1918 až do konce druhé světové války. Středem pozornosti se stala především osoba hraběte Leopolda Thun- Hohensteina (1888-1944), jehož prostřednictvím se práce snaží popsat zejména průběh pozemkové reformy na velkostatku v Cholticích. Podstatná část práce je věnována i příklonu Leopolda Thun-Hohensteina k nacionálnímu socialismu a jeho působení v politické straně NSDAP.
Nobility in Bohemia in 1918- 1945. Fates and Attitudes of the Thun- Hohensteins (Choltice) after the Year 1918 and their Ties to National Socialism
Keywords: 20. století; Thun-Hohenstein; šlechta; Choltice; nacionální socialismus; pozemková reforma; national socialsm; land reform; 20th century; aristocracy