Modelling of Sustainable Development in a Region - Gardiner, Richard (Univerzita Pardubice, 2021)
Udržitelný rozvoj vyžaduje ambiciózní úsilí o integraci sociálních, ekonomických a environmentálních rozměrů i rozvojových cílů. Dosažení těchto cílů rovněž předpokládá sjednocení plánování mnoha agentur, aktérů a institucí. Cílem této disertační práce je podpořit toto úsilí modelováním interakcí mezi cíli udržitelného rozvoje a jejich ukazateli na úrovni zemí a regionů EU. K modelování těchto interakcí disertační práce používá nexus přístup a ke zkoumání kauzálních souvislostí mezi ukazateli udržitelného rozvoje využívá panelové kointegrační modely a modely vektorové korekce chyb. Výsledky naznačují existenci krátkodobých a dlouhodobých obousměrných kauzálních vztahů mezi sociálními, ekonomickými a environmentálními imenzemi. Tato zjištění mají potenciálně zásadní důsledky pro politiku udržitelného rozvoje ve starých i nových zemích EU.
Keywords: udržitelný rozvoj; cíle udržitelného rozvoje; indikátory udržitelného rozvoje; nexus přístup; kauzalita; Evropská unie; sustainable development; sustainable development goals; sustainable; development indicators; nexus approach; causality; European Union