Informační systém dopravního podniku města Hradec Králové - Samek, Martin (Univerzita Pardubice, 1998)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku informačního systému dopravního podniku města Hradce Králové. Cílem je posouzení jeho současného stavu, definování hlavních problémů a návrh možných řešení znamenajících zdokonalení tohoto sytému. V úvodní části je popsáno využití účetnictví pro vrcholové řízení podniku s uvedením základních účetních legislativních norem pro ČR i EU. Na ni navazuje část charakterizující samotný hradecký Dopravní podnik, jeho formu a předmět podnikání a transformaci na akciovou společnost. Dále diplomová práce pokračuje analýzou finančního a vnitropodnikového účetnictví, ze které jsou následně stanoveny hlavní problémy. Opatření jsou navržena pro obě složky účetnictví a také pro jejich softwarové zpracování. Měla by přinést především poskytování věrnějšího obrazu o hospodaření Dopravního podniku a zlepšit informovanost o efektivnosti a hospodárnosti činností v jednotlivých vnitropodnikových útvarech.
Information system of the transport company of the city of Hradec Králové
Keywords: dopravní podniky; informační systémy; MHD; transport companies; information systems