Modifikované materiály pro léčbu chronických a akutních ran - Rezková, Jitka (Univerzita Pardubice, 2012)
V teoretické části této diplomové práce byla zpracována literární rešerše zaměřená na materiály používané k hojení a léčbě ran a jako prevence pro vznik infekcí. V praktické části byl testován antimikrobiální účinek karboxymethycelulózy s různými přísadami na bakteriích Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Staphylococcuse auresu, Klebsiella pneumoniae a kvasince Candida albicans. Cílem tohoto experimentu bylo nalézt kombinaci těchto látek, která by působila baktericidně na uvedené patogenní mikroorganismy. Pro testování byla vybrána karboxymethycelulóza s měďnatými a zinečnatými solemi, sodnými solemi s medem, Jodisolem (Betadinem) a aktivním uhlím. Samotnými zkoumanými prostředky bez polysacharidu byla měď obsažená v obvazovém materiálu i v textilní formě, dále přípravek Inadine. Vzorky, u kterých se difusní metodou objevily inhibiční zóny, byly testovány pro zjištění přesného počtu kolonií suspenzní bujónovou metodou
Modified materials for the treatment of chronic and acute wounds
Keywords: nozokomiální nákazy; patogenní mikroorganismy; karboxymethylcelulóza; měď; zinek; med; betadin; aktivní uhlí; nosocomial infection; pathogenic mikroorganisms; carboxymethycellulose; copper; zinc; honey; Betadine; active carbon