Klasické automatické převodovky a jejich hydraulické obvody - Koreisová, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2004)
V článku je popsáno uspořádání nejstarší planetové převodovky Wilson. Dále je uvedeno schéma uspořádání planetové převodovky Tourque-Flite s planetovým převodem Simpson, která byla vyvinuta v roce 1955 firmou Chrysler. Touto převodovkou, vedle vozů Chrysler, byly vybaveny také vozy Plymouth, Dodge, De Soto a Imperial. Podrobněji je popsána převodovka Ford Mercury, která vznikla v r.1950. Planetový převod převodovky Ford Mercury je tvořen jednou planetovou řadou typu C1.S1 a jednou planetovou řadou typu C1.2S1. Ukázané uspořádání planetových řad je známé jako planetový převod Ravigneaux. Převodovka typu Ford Mercury má tři převodové stupně pro jízdu vpřed a jeden pro jízdu vzad. Schéma hydraulického ovládacího obvodu Ford Mercury na obr.8. Převodovky Tourque-Flite a Ford Mercury mají stejnou tabulku stavů řadících prvků a proto mohou mít v principu stejné uspořádání hydraulických obvodů pro automatickou změnu převodových stupňů. V článku je popsána automatická činnost ovládacích hydraulických obvodů při všech nastavitelných polohách řadící páky, označených P, R, N, D, L. Základní polohy řadící páky P, R, N, D zůstaly zachovány i u nejmodernějších automatických převodovek. Jan hydraulické automaticky pracující ovládací obvody byly nahrazeny elektro-hydraulickými, řízenými palubním počítačem vozidla.
Keywords: automatické převodovky; hydraulické systémy; obvody