Využití mikroextrakce tuhou fází pro analýzu aromaprofilu ječného a pšeničného sladu - Adámková, Karolína (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá pivovarskými slady, jejich aromaprofily a vzájemným srovnáním na základě obsahu aromatických látek. Pojednává o metodě HS SPME jako o vhodném postupu pro získání těkavých látek z pivovarského sladu a jejich následné separaci a detekci metodou GC-MS. Praktická část je zaměřena na optimalizaci celého extrakčního postupu HS-SPME s následnou analýzou pomocí GC-MS. Celý proces byl realizován dle principů plánování experimentu. Na základě získaných aromaprofilů byly jednotlivé slady porovnány, a to jak z hlediska původu, tak i způsobu výroby.
Solid phase microextraction method utilisation to aromaprofile analysis of barley and wheat malts
Keywords: Malt; HS-SPME; GC-MS; aromaprofile; volatiles; slad; aromaprofil; těkavé látky