Porovnání metod débridementu chronických ran - larvální léčba versus terapeutické krytí - Prostředníková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce se zabývá chronickými ranami a jejich složitým procesem hojení. Zaměřuje se na débridement, jako základní součást léčby chronických ran, kdy po jeho provedení lze očekávat nastartování hojivých procesů. Teoretická část obsahuje informace o anatomii a fyziologii kůže, typech chronických ran a fázích hojení. Popisuje débridement chronických ran a detailně se zabývá jeho provedením pomocí terapeutického krytí a larvální terapií. Závěr teoretické části práce se věnuje roli všeobecné sestry v péči o pacienty s chronickou ránou a edukaci. Výzkumná část zjišťuje u pacientů s chronickou ránou léčených terapeutickým krytím nebo larvální terapií dobu débridementu, finanční náklady na materiál, spokojenost a bolest během léčby. Výsledky obou metod jsou zde porovnávány a prezentovány v grafech a tabulkách. Praktickým výstupem práce je vytvoření edukačního materiálu pro pacienty léčené larvální terapií.
Comparison of methods for debridement of chronic wounds - maggot therapy versus therapeutic coverage
Keywords: chronické rány; débridement; larvální léčba; terapeutické krytí; chronic wounds; debridement; maggot therapy; therapeutic coverage