Specifika socializace osob s kombinovaným postižením v období dospívání - Hemmrová, Šarlota (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce pojednává o socializaci jedinců s kombinovaným postižením v období dospívání. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vysvětluje jednotlivé pojmy související s touto problematikou. Hlavní kapitola se zabývá jedincem s dětskou mozkovou obrnou a jeho socializací v úzké a širší rodině, mezi vrstevníky, ve společnosti a také kvalitou života. V neposlední řadě se práce věnuje podpoře osob s kombinovaným postižením, jaké existují sociální služby a poradenství, neziskové organizace a jak funguje ucelená rehabilitace. Praktickou část práce tvoří kvalitativní výzkum. Data jsou získána prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru a pozorování.
Specifics of Socialization of People with Multiple Disabilities in Adolescence
Keywords: socializace; kombinované postižení; dětská mozková obrna; kvalita života; ucelená rehabilitace; socialization; combined disability; cerebral palsy; quality of life; comprehensive rehabilitation