Stanovení nikotinu a jeho metabolitů v moči - Mušková, Jana (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce je zaměřena na stanovení nikotinu a jeho metabolitu kotininu v lidské moči. První část práce se zabývá chemickými a biologickými vlastnostmi nikotinu a kotininu, zejména metabolismu nikotinu, absorpce, distribuce a vylučování z organismu. Druhá část práce popisuje a srovnává analytické metody, které se využívají pro stanovení těchto látek. Důraz je kladen hlavně na chromatografické techniky, a to plynovou a kapalinovou chromatografii. Srovnávacími parametry jsou citlivost, výtěžnost, způsob úpravy vzorku a další parametry z jednotlivých studií dle dostupnosti požadovaných hodnot.
Determination of nicotine and its metabolites in urine
Keywords: nikotin; kotinin; moč; stanovení; chromatografie; nicotine; cotinine; urine; determination; chromatography