Patočkovo pojetí výchovy - Bezvodová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce se zabývá Patočkovým pojetím filosofie výchovy. Primární literaturou bude studie Filosofie výchovy. Výchova je u Jana Patočky pojata jako péče o duši, výchova k lidskosti. Autor pohlíží na člověka jako na vychovatele a vychovávaného. Práce představuje také zdroje pedagogického myšlení Patočky, myslitelé mající na jeho život a tvorbu významný vliv. Byli jimi Edmund Husserl, Sókratés, Jan Amos Komenský a Tomáš Garrigue Masaryk.
Patocka's Conception of Education
Keywords: Patočka, Jan; filosofie výchovy; péče o duši; výchova k lidství; Patocka, Jan; conception of education; care of the soul; education for humanity