DNA vakcíny proti chřipkovému viru - Mužíková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá DNA vakcínami proti chřipkovým virům. Úvodní část je věnována historii chřipky a prvním vakcínám proti chřipce. Dále se zabývá stavbou virové částice, množení a mutací virů, nevyjímaje pojmy antigenní shift a drift. V práci je popsán průběh onemocnění, včetně imunologických odpovědí organismu na virus a laboratorní diagnostika chřipkových virů. Je zde zahrnutý i stručný přehled dosavadních typů vakcín. Stěžejní kapitola je věnována vývoji, výrobě DNA vakcín a imunologickým reakcím na vakcínu. V závěru práce se předkládá srovnání DNA a RNA vakcín a široké využití DNA vakcín.
DNA Vaccine Against Influenza Virus
Keywords: DNA vakcína; viry chřipky; vakcinace; imunitní reakce; T-lymfocyty; B-lymfocyty; DNA vaccine; influenza viruses; vaccination; immune responses; T-lymphocytes; B-lymphocytes