Zdravotní rizika spojená s kontaminací vnitřního ovzduší azbestovými vlákny - Záliš, Vít (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vláknitých křemičitých minerálů ? azbestů. Práce je rozdělena na šest hlavních částí. V první kapitole se zabývám definicí pojmu azbest a charakteristikou jednotlivých forem azbestových vláken. Ve druhé kapitole popisuji parametry vláken ovlivňující jejich toxicitu. Ve třetí části se zabývám problematikou toxického účinku azbestových vláken, hlavně se zaměřením na indukci reaktivních forem kyslíku. V následující čtvrté kapitole se zabývám legislativou upravující problematiku azbestu. V páté části se věnuji základním způsobům detekce azbestových vláken v ovzduší. V poslední části popisuji případy nadlimitního výskytu azbestových vláken v ovzduší a shrnuji možná zdravotní rizika pro osoby pobývající v kontaminovaném prostředí.
Health risks associated with contamination of indoor air by asbestos fibers
Keywords: Asbestos fiber; amphiboles; serpentines; phagocytic cells; reactive oxygen species; malignant mesothelioma; azbestové vlákno; ambifoly; serpentiny; fagocitující buňky; reaktivní formy kyslíku; maligní mezotheliom