Syntéza a optické vlastnosti tripodálních chromoforů na bázi trifenylaminu a karbazolu - Štrojsa, Jakub (Univerzita Pardubice, 2023)
Byla provedena literární rešerše vlastností, syntéz a využití sloučenin vykazujících agregací indukovanou emisi (AIE), vylepšenou agregací indukovanou emisi (AIEE) a mechanochromní luminiscenci (ML). Teoretická část této práce pojednává obecně o agregaci jako takové včetně jejích podtypů. Dále pak o typech sloučenin vykazujících AIE/AIEE/ML, jejich potencionálním využití a v neposlední řadě pak syntéze sloučenin tohoto typu. V experimentální části byly popsány syntézy prekurzorů a cílových tripodálních chromoforů na bázi trifenylaminu a karbazolu s různými typy periferních substituentů. Výsledky zkoumání byly vyhodnoceny a popsány. Látky byly charakterizovány řadou analytických metod (bod tání, HR-MALDI-MS, 1H a 13C NMR spektroskopie, termální analýzy, UV/Vis spektroskopie) a byly zkoumány jejich optické vlastnosti.
Synthesis and optical properties of chromophores based on triphenylamine and carbazole
Keywords: AIE; AIEE; ML; trifenylamin; karbazol; emisivní chromofor; Suzukiho-Miyaurův cross-coupling; AIE; AIEE; ML; triphenylamine; carbazole; emissive chromophore; Suzuki-Miyaura cross-coupling