Virulenční vlastnosti Candida lusitaniae - Šeredová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce pojednává o virulenčních vlastnostech Candida lusitaniae v souvislosti s patogenezí této kvasinky. V bakalářské práci jsou shrnuty obecné informace o kvasinkách se zaměřením na klinicky významné kvasinky, dále také informace o nově vznikajícím oportunním patogenu Candida lusitaniae a možnostech její diagnostiky. Práce rovněž detailně popisuje faktory virulence této kvasinky. Studie je také zaměřena na onemocnění v souvislosti s kvasinkou Candida lusitaniae a možnosti léčby i prevence.
Virulence Properties of Candida lusitaniae
Keywords: kvasinky; yeast; Candida lusitaniae; virulence; biofilm; antimykotika; rezistence; oportunní patogen; kandidóza; virulence; biofilm; antifungals; opportunistic pathogen; candidiasis