Analýza vitaminu A v potravinách - Škodová, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2011)
Bakalářská práce se v první části zabývá historií, fyzikálně-chemickými vlastnostmi a výskytem lipofilního vitaminu A, tj. all-trans-retinolu, a jeho derivátů (3-dehydroretinolu, all-trans-retinalu a all-trans-retinové kyseliny) v potravinách. Dále se zabývá zdravotními aspekty, tj. biologickou funkcí, projevy nedostatku a nadbytku spojenými s příjmem tohoto vitaminu. Druhá část je věnována zmínce o antivitaminech, látkách inhibujících účinky vitaminu A v lidském organismu, a také o provitaminech A (karotenoidech), díky kterým je možné získat vitamin A i z rostlinné stravy. Závěrečná část této práce se zabývá stanovením vitaminu A v různých druzích potravin pomocí metod spektrální analýzy (spektrofotometrie, fluorimetrie) a pomocí separačních metod (vysokoúčinná kapalinová, popř. plynová chromatografie).
Vitamin A analysis in foodstuffs
Keywords: vitamin A; karotenoidy; spektrofotometrické stanovení; chromatografické stanovení; vitamin A; carotenoids; spectrophotometric determination; chromatographic determination