Psychologické aspekty internetové komunikace - Mejzlíková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce pojednává o internetové komunikaci a jejích psychologických aspektech. Popisuje nejprve komunikaci obecně, kde se zaměřuje na vymezení základních pojmů, účastníky komunikace, vysvětluje verbální a neverbální komunikaci a druhy komunikačních motivací. Poté se zaměřuje na internetovou komunikaci, kde vysvětluje základní pojmy, historii internetu, zabývá se způsoby internetového komunikování, jejími výhodami a nevýhodami. Závěr teoretické části se věnuje možným rizikům spojeným s internetovou komunikací. Praktická část je založena na dotazníkovém šetření mezi uživateli internetu, s cílem zjistit, jak dnešní lidé přistupují k internetové komunikaci, zda ji využívají, co si o ní myslí a zda ji například upřednostňují před komunikací tváří v tvář či naopak.
Psychological Aspects of Internet Communication
Keywords: Internet; komunikace; internetová komunikace; elektronická komunikace; psychologie; chat; e-mail; Internet; communication; internet communication; electronic communication; psychology; chat; e-mail