Extrakty z přírodních matric jako možné antimikrobiální substance - Csánová, Magdaléna (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce se zabývá antimikrobiální účinností přírodních matric proti vybraným kmenům rodu Arcobacter a Cronobacter, jejichž taxonomie, morfologie, patogenita, laboratorní diagnostika a terapie byly shrnuty v teoretické části. Pro testování antimikrobiální účinnosti byly připraveny extrakty z 13 přírodních materiálů, a to z anýzu, badyánu, hřebíčku, jalovce, muškátového ořechu, skořice, dále z celeru, celerové natě, červeného hlávkového zelí, červené řepy, smrkového jehličí, borovicového jehličí a šípku. Přírodní matrice byly extrahovány a rozpuštěny v různých rozpouštědlech. U všech testovaných extraktů byla potvrzena antimikrobiální aktivita vůči testovaným kmenům, což může mít potenciální využití v medicíně, ale i potravinářském průmyslu.
Extracts from natural materials as a potential antimicrobial substances
Keywords: Arcobacter; Cronobacter; extrakt; antimikrobiální aktivita; disková difúzní metoda; diluční metoda; Arcobacter; Cronobacter; extract; antimicrobial activity; disc diffusion method; dilution method