Sledování pesticidů ve vodách s využitím voltametrických metod. - Šelešovská, Renáta; Janíková, Lenka; Chýlková, Jaromíra (My University, 2018)
Pesticidy jsou látky celosvětově hojně využívané zejména v zemědělství, které ale mohou mít i řadu negativních dopadů na kvalitu životního prostředí, vodní organismy, rostliny, živočichy i člověka. Proto je třeba mít k dispozici citlivé analytické metody pro jejich stanovení v jednotlivých složkách prostředí. Vhledem k tomu, že řada pesticidních látek je elektrochemicky aktivní, je možné pro jejich monitorování použít voltametrii. Cílem této práce je shrnutí možností voltametrických metod s využitím stříbrné pevné amalgámové a borem dopované diamantové elektrody při stanovení pesticidních látek na základě sledování jejich redukčních nebo oxidačních reakcí. Byly vyvinuty konkrétní metody a optimalizovány parametry stanovení herbicidů linuronu, metamitronu, metribuzinu, picloramu, terbutrynu, triasulfuronu a triclopyru a insekticidů imidaclopridu, methiocarbu a pymetrozinu.
Monitoring of pesticides in water using voltammetric methods
Keywords: Pesticidy; Monitoring; Voltametrie; Stříbrná pevná amalgámová elektroda; Borem dopovaná diamantová elektroda; Pesticides; Monitoring; Voltammetry; Silver solid amalgam electrode; Boron-doped diamond electrode