Genové vakcíny proti novému typu koronaviru - Lejsková, Martina (Univerzita Pardubice, 2021)
Práce je zaměřena na genetické vakcíny proti novému typu koronaviru. Genové vakcíny se dělí na mRNA a DNA. V práci je popsán jejich mechanismus účinku, formy a způsob podání. Dále je zmíněný SARS-CoV-2, jeho struktura, vstup do buňky a reakce organismu na jeho přítomnost. V poslední části práce je uveden přehled vybraných genových vakcín proti SARS-CoV-2 používaných v České republice.
Gene Vaccines Against a New Type of Coronavirus
Keywords: SARS-CoV-2; COVID-19; genové vakcíny; koronavirus; SARS-CoV-2; COVID-19; gene vaccines; coronavirus