Josefína Kounicová - manželka šlechtice, politika a mecenáše - Vrzáčková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce se nazývá Josefína Kounicová - manželka šlechtice, politika a mecenáše. Práce je zaměřena na rozbor životních cyklů této ženy (mládí, manželství, vdovství, sklonek života). Na základě pramenů je zde analyzováno věkově i majetkově nerovné bezdětné manželství šlechtice Václava Roberta hraběte Kounice a jeho ženy Josefíny roz. Horové, pocházející z chudých poměrů.
Josephine Kaunitz - the Wife of a Nobleman, a Politician and a Benefactor
Keywords: Kounicová, Josefína; Kounic, Václav; 19. století; 20. století; šlechta; fideikomis; Kaunitz, Josephine; Kaunitz, Wenceslas; 19th century; 20th century; aristocracy; entailment